Одржана седница главног одбора УСС

Извештај о раду у предходном периоду, избор чланова Извршног одбора УСС и покретање иницијативе за промену Статута и формирање статутарне комисије, главне су тачке седнице Уједињене сељачке странке одржане 6.августа у Сврљигу. Седници су присутсвовали председници општинских одбора и делегати УСС из читаве Србије, од Лесковца до Суботице и од Бора до Чачка.
– Седницу смо сазвали на захтев чланова Главног одбора УСС с образложењем да размотримо досадашње активности и планирамо будући рад са нагласком на јачању кампање пред изборе и с циљем и настојањем да село и сељак добије свог правог представника у републичком парламенту. Сложили смо се да се активности морају интензивирати јер опстанак Србије зависи од опстанка села и сељака. Било је и предлога да се размисли о евентуалној коалицији са неком од странака из власти или из опозиције. Ми смо у овом тренутку спремни да разговарамо са свима који желе да се боре за интерес села и сељака а да ли ће мо наступити самостално или у коалицији одлучићемо када за то буде време. Циљ нам је да освојимо или бар удјемо у власт у општинама, градовима па и Скупштину Србије и верујем да ће мо успети, рекао је председник Уједињене сељачке странке Милија Милетић, једине странке на нивоу Србије чије седиште није у Београду већ у Сврљигу.
На седници су дискутовали делегати из Краљева – Зоран Милићевић, Бора- Мики Јаношевић, Шапца-Драган Станковић, Лесковца-Ђуро Здравковић, Новог Сада-Милан Чупина, Срема- Златан Ђурућ, Ниша-Чеда Здравковић , Мачве – Брана Димитријевић и Деспотовца-Милан Милојковић.
У свим дискусијама провејавало је запажање да је неопходан медијски пробој, јачи маркетинг и агитовање углавном у сеоским срединама мада УСС у овом тренутку има скоро стотину градских и општинских одбора широм Србије. Већина дискутаната инсистирала је на опрезу да не буду ,,усисани,, од неке странке из власти или опозиције и остану ,,кратких рукава,, али истовремено и на потреби да у својим редовима имају сељаке и паоре , Србе, Мађаре, Словаке, Русине, Влахе и сељаке свих вера и националности који мукотрпно зарађују свох хлеб са девет кора. Провејавала је констатација да је актуелна власт заборавила село и сељаке и да је ситуација катастрофална али да се не сме дозволити да УСС буде странка људи који се боре за личне индтересе и да се не сме подлећи утицају нити се продати било којојој страни рад лидерске позиције јер многи за собом вуку горко искуство да су преварени у другим странкама које су пред изборе обећале селу и сељацима све а нису учинили ништа.

Сви дискутанти су били крајње децидирани да на изборима предстоји пресудна борба да Уједињена сељачка странка мора добити своје место у парламентима од локалних до републичког или нестати са политичке сцене.

Главни одбор УСС , на данашњој седници, донео је одлуку да председник Милија Милетић има право да потпише уговр о сарадњи са Словеначком људском/сељачком/ странком и са свим странкама исте оријентације-које се боре за интересе села и сељака у републикама екс Југославије.