Историја

Ha Сретење – 15. фебруара 2000. године у Београду je основана УЈЕДИЊЕНА СЕЉAЧКА СТРАНКА. Представници три мале, сељачке странке стопиле су се у једну, у духу народне изреке „Само слога сељака спасава“.
На оснивачкој скупштини покојни др Драгослав Аврамовић je пристао да буде доживотни почасни председник УЈЕДИЊЕНЕ СЕЉАЧКЕ СТРАНКЕ и на тај начин подржао тежњу сељака да се окупе у једној, снажној – сељачкој странци. Оснивачка скупштина je прихватила Статут а касније и Програм са којим излази пред политичку јавност Србије, у првом реду пред земљораднике – које УЈЕДИЊЕНА СЕЉАЧКА СТРАНКА очекује у својим редовима.
Највише успеха остварује општински одбор у Сврљигу, где одмах по оснивању 2000. године постаје парламентарна странка. За председника општинског одбора УСС изабран је Милија Милетић.

Од 2004. године одборници Уједињене сељачке странке постају носиоци општинске власти, у то време  Милија Милетић обавља функцију заменика председника општине.

2008. године Милија Милетић изабран је за председника општине Сврљиг.

Основни циљ странке је да створи услове за бржи развој села, за бољи положај сељака и становника села као и да се избори да село има представника у парламенту државе, јер само на тај начин моћи ће да поправи свој и онако тежак положај.

Уједињена сељачка странка је увек радила на унапређењу положаја свих житеља Сврљига, а то се види из многобројних активности и пројеката који су реализовани.

У току 2008. године и 2009. године у Сврљигу је изграђено преко 400 метара тротоара обострано,  закрпљене су ударне рупе на скоро свим локалним путевима и појединим улицама у граду. Асфлатиран је пут до Манастира Св. Архангел Гаврило у селу Пирковац у дужини од 600 метара, асфалтиран је пут према селима Грбавче – Лалинац у дужини од 2800 метара који је уједно и веома значајан јер је алтернативни пут магистрале која пролази кроз Сврљиг, асфалтиран је и пут до села Лозан у дужини од 1425 метара, асфлатирана је и улица 19. октобар у дужини око 500 метара. У дужини од 1000 метара извршена је реконструкција коловоза на путу према селу Галибабинац. Вршена је поправка сеоских и атарских путева у Лалинцу, Бурдиму, Сливју, Плужини, Извору и Манојлици (сврљишким селима).  Поправљен је и пут Варош – Мечји До.
Бетонирано је школско двориште у Белоињу, потписан је уговор за реконструкцију водоводне мреже у Сврљигу, ради се пројекат моста преко реке Тимок. Извршена је урбанизација насеља Росуља, Љубовац и Лукавица и извршена је припрема за урбанизацију индустријске зоне у Сврљигу.

Почетком Децембра 2009. године извршена је подела 45 пољопривредних машина сврљишким пољопривредницима, док су воћарима сваке године дељене бесплатне саднице шљива.

У буџету за 2010. годину за фонд пољопривреде предвиђено је 15 милиона динара, што је искључиво заслуга Уједињене сељачке странке.

Поптисан је уговор са телевизијом Фокс о снимању филма о Сврљигу. Одржана је културно туристичка привредна манифестација ’’Белмужијада’’ коју је у току 2 дана посетило 20.000 људи, у којој је у оквиру емитована емисија ’’Жикина Шареница’’ која је била најгледанија емисија у години. Такоде организован је и ’’Сабор гајдаша’’ као и Божићни фестивал, дочек Нове године и дочек православне Нове године у центру Сврљига.