Конференција за новинаре УСС – Општински одбор „Палилула„ Ниш

Предсендик опшинског одбора УСС ‚‚Палилула‚‚ Марко Пујовић, данас је сазвао конференцију за новинаре у просторијама Уједињене сељачке странке.

Прошле недеље управа за пољопривреду града Ниша коначно је објавила конкурс за доделу безповратних средстава за развој и унапређење пољопривреде за 2011.годину.
Очито је да се са оваквом одлуком касни је ако је конкурс отворен до новембра месеца, па период одлучивања по конкурсу, јасно показује да је 2011. прошла. Чуди, да се прекинуло са позитивном праксом да се конкурси расписују марта и априла, а да су буџетска средства корисницима на раполагању већ у јуну месецу, тако да произвођачи могу да инвестирају у текућој години.
Оно што смо ми из УСС приметили то је да има велики број појединаца који више година за редом добијају новчана средства. Мислимо да се појединци без разлога форсирају с обзиром на образложење начелнице управе за пољопривреду, где су више од 200 захтева изузетно квалитетни, одбијени због малих средстава која се издвајају из буџета града Ниша.
Што се тиче повртарске производње тешка ситуација је и ове године. Имамо више него ниске цене парадајза, паприке, краставца. Чињеница је да кад су угрожени ратари, воћари а посебно малинари, после силних преговора, болкаде путева држава некако сагледа њихове проблеме, дотле пвртари југа Србије без обзира на ниске цене производа где је амбалажа скупља од производа нико не сагледава јер су не само угрожени неко и неорганизовани.
Зато УСС инсистира да се врши едукација пољопривредних произвођача на стварању удружења, задруга повртара да би тако организовани пред државом имали исти третман као остали.
Чињеница је да овогодишњи конкурс за подстицајна средства изузетно касни, и да онако мала предељена средства од око 54.милиона динара биће распоређена тек крајем 2011. Године што указује да се са доделом касни и да постоји могућност да се ова средства пренесу и у следећој изборној 2012.години