Изједначавање статуса радника у фабрикама и сељака на њиви

Мото УСС је сарадња са свим странкама и партијама које се залажу за ревитализацију села а циљ представници у Скупштини Србије који би заступали интересе пољопривредника.
Залажемо се за хитну ревитализацију српских села ангажовањем више министастава и адекватним издвајањем средстава из буџета Србије и свих градова, за бржи развој пољопривреде и изједначавање статуса радника у фабрикама и сељака на њиви и ради остваривања тих циљева спремни смо на сарадњу са свим партијама и покретима које у својим програмима истичу унапређење животног стандарда на селу, речено је на Скупштини Уједињене сељачке странке одржане у суботу у Нишкој Бањи.
Скупу су поред више десетина делагата из Војводине, Мачве, Семберије, централне и јужне Србије, где све УСС има своје одборе, присуствовали као гости представници Уједињених региона, ЛДП, Нове СДП, ДСС, ПУПС-а и других партија и покрета.
( кликни и увећај слику )

– Развој пољопривреде и села не може као до сада да се финансира само преко Министарства пољопривреде већ ако желимо да оживимо наша села морају се ангажовати капацитети и средства и осталих минстарстава – економије и регионалног развоја, рада и социјалне политике, планирања животнре средине, просвете и науке, здравства, омладине и спорта, културе и информисања и свих државних фактора. Преко 4 500 села која углавном одумиру а треба да хране српске градове вапе за хитном ревизализацијом и у том циљу ми смо спремни да ангажујемо све државне капацитете да сарађујемо са свим странкама и партијама али морамо првенствено да се изборимо да имамо директне представнике Уједињене сељачке странке у Скупштини Србије који ће се за то залагати и штити интересе села и сељака. Преко њих морамо захтевати да се аграрни буџет повећа на најмање шест одсто издвајања и надокнади оно што је селу из њега закунуто у предходне три године те да се изједначи статус радника и пољопривредника у свим видовима заштите, рекао је на Скупштинини УСС у Нишкој Бањи председник ове странке чије је седиште у Сврљигу, Милија Милетић, иначе предсендик општине Сврљиг у којој се издвајају процентуално највећа средства из буџета, у Србији, за пољопривреду.
УСС је у свом програму, који је на скупу презентовала председница Извршног одбора странке, Јелена Трифуновић, истиче залагање да се друштвена својина у задругама на селу прогласи задржном својином као имовина Задружног фонда Србије, да се средства из обавезних резерви банака код НБС смање са 20 на 10 одсто и тај део пласира кроз дугорочне кредите пољопривреди и прехрабеној индустрији, да рок плаћања пољопривредних производа буде највише 60 дана од дана продаје, да се за по једног радно активног пољопривредника из сваког РПД обезбеди здравствено, пензијско и инвалидско осигурање, те да се уместо резерви замрзнутог меса опредељују средства за узгој стоке као потенцијалне резерве меса у живом благу.
Посебно се наглашава да се УСС залаже да запосленим у пољопривреди даје месечни додатак у износу минималне пензије у Србији а да сва регистрована попљопривредна газдинства имају право на субвенције по хектару и грлу стоке.
Захтева се да се женама на селу обезбеди бесплатна здравствена заштита и да свака мајка двоје деце тиме оствари пет година радног стажа а са три и више детета стекне право на пензију.
Ради заустављање исељавања младих са села УСС се залаже да млади браћни пар добије новчану накнаду – за прво дете 1 000, друго 2 000 и треће 3 000 евра и да свако дете пољопривредника ужива право на дечији додатак а да свака потенцијална мајка за време трудноће и после порађаја прима надокнаду као и жене запослене у државној администрацији.
Ово је само део предлога кроз које ће се УСС залагати за оживљавање и развој села и пољоипривреде у предстојећој предизборној кампањи широм Србије.