Милетић о пољопривреди и невремену на југу земље

На седници одржаној 30. јуна чланови Одбора разматрали су информације о ненаменском трошењу средстава за подстицаје у пољопривредној производњи и Извештај о мерама предузетим поводом закључака Одбора од 20. јуна 2014. године о стању у сточарству, ветерини и актуелној ситуацији са извозом меса у земље Царинског савеза.

predsednik-m-m

Долазим из Сврљига, мале општине на југу Србије. У овој општини се људи махом баве пољопривредом, али тешко долазе до субвенција, а и када их добију веома су мале. На пример, једно активно газдинство у Сврљигу, у току календарске године може добити од две до пет хиљада динара, што ствара тежак положај пољопривредника, истакао је Милетић на седници Одбора.

Милетић је додао да постоји велики број неправилности око утрошка средстава, те да подржава закључак Одбора да се води интензивнија контрола утрошених наменских средстава.

Бивши председник општине, сада представник Сврљига у Скупштини Републике Србије, Милија Милетић, под тачком разно говорио је о проблему у којем су се нашли пољопривредници након што је Сврљигом протутњао градоносни облак.

Градоносни облак захватио је целу територију општине Сврљиг и територију Нишавског округа и нанео велике штете. С тога сам донео акт о процени штете у сврљишкој општини, јер то нисте имали прилике да чујете и видите преко медија. Жао ми је што медији нису пренели колика је штета од града нанета нишавском округу и мом Сврљигу, али ево ту су представници министарства пољопривреде и ја овим путем лично преносим шта се заправо догодило за време невремена, те се надам да ћете предузети одређене потезе да се на било који начин помогне пољопривредницима у даљем раду, истакао је Милетић.

Подаци говоре да је више од 70% усева са територије општине Сврљиг уништено те вечери.