Основано Удружење говедара „Заплање“

У Гаџином Хану основано је Удружење говедара “Заплање“ које има око 70 чланова. Циљ јесте унапређење пољопривредне производње и заштита економских интереса произвођача.

Udruzenje govedaraОснивање је подржао и народни посланик и председник Уједињене сељачке странке Милија Милетић. Он је говорио о значају постојања Удружења и циљ за који се залажу чланови, а који су уједно и део програма УСС.

Пре 10 година на подручју општине Гаџин Хан узгајано је око 2.500 говеда и око 20.000 оваца. Број говеда данас је преполовљен, док је оваца 10 пута мање. Разлози – ниска куповна моћ становништва, непостојање дугорочне стратегије развоја сточарства, недовољна организованост примарне производње, слаба повезаност између произвођача и прерађвача.

Од новог удружења пуно очекује и Снезана Златковић из Равне Дубраве, која живи од продаје млека. Има 8 крава и жељу да прошири производњу.

Новоформирано удружење објединиће понуду заплањских говедара, са надлежним министарством преговарати о откупној цени млека, цени опреме и набавци сточне хране. Водиће рачуна и о бољем коришћењу републичких и осталих фондова за развој пољопривредне производње. Осим подршке удружењу, општина Гаџин Хан се труди да и на друге начине помогне пољопривредним произвођачима.

Наредне године биће формирана и приватна задруга, где ће под једном капом бити обједињени говедари, козари, овчари, произвођачи воћа, ратари, пчелари и произвођачи лековитог биља, са идејом да унапреде пласман производа.У току је и процес заштите њиховог географског порекла, што ће омогућити њихову препознатљивост на ширем тржишту.

(Фото и инфо: Нишка телевизија)