Одржана 45. седница Одбора за пољопривреду

У петак, 15. јануара, у Београду одржана је 45. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

miletic-k

На седници  чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду разматрали су проблеме везане за забрану извоза у земље Царинског савеза Русија, Белорусија и Казахстан, проблеме везане за примену Закона о безбедности хране и мониторинга и проблеме у вези вакцинације плавог језика.

Миодраг Петровић, в.д. директора Управе за ветерину упознао је Одбор са резултатима договора са Руском Федерацијом и одобрењу извоза производа из Србије у земље Царинског савеза Русија, Белорусија и Казахстан.

Честитајући новогодишње и божићне празнике председник Уједињене сељачке странке и народни посланик Милија Милетић рекао је да Управа за ветерину мора бити адекватније сагледан од стране надлежног Министарства пољопривреде и од свих у Влади Републике Србије.

Максимално ћу дати подршку Управи за ветерину и људима који рада у ветеринарским службама, нагласио је Милетић.

Говорећи о извозу Милетић је нагласио да је југоисточна Србија богом дана за извоз квалитетне робе, првенствено у области сточарства и говедарства, али и воћарства и осталих грана пољопривреде.

Милетић је говорио и о превентивном деловању када је у питању “плави језик“ болест која напада стоку.

Наиме, Нишки Институт је почетком новембра прошле године почео да ради вакцинацију, рок за вакцинацију крава био је 28 дана, за ревакцинацију, док је за овце тај рок био нешто мањи, односно 21 дан. Дакле, ветеринарске службе на југоистоку земље требале су да обаве овај посао за непуних два месеца, знајући о каквом се подручју ради то је кратак рок, констатовао је Милетић.

Милетић је рекао да је у добром делу југоисточне Србије вакцинација и ревакцинација урађена, али додао да мисли да те услуге још увек нису рефундиране ветеринарима. Али и поред свега, он додаје да је то промашена инвестиција и да се не ради о вирусу “Соја4“ већ “Соја8“.

Погледајте седницу: https://www.youtube.com/watch?v=38kJ2K0W-OM