Одржана седница Пододобра у Неготину

У понедељак, 5. септембра, у Неготину одржана је пета седница Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналнин – најнеразвијенијим подручјима Републике Србије.

pododbro-poljoprivreda

Седницом је председавао Милија Милетић – председник Пододбора, а поред чланова овог скупштинског тела, седници су присуствовали и представници општине Неготин, Министартства пољопривреде и заштите животне средине, Републичког геодетског завода, Грађевинског факултета и ГИЗ-а.

На дневном реду, поред тачке “Разно“, нашла се само једна тачка – “Комасација- примери добре праксе“.

pododbro-poljoprivreda2

Имајући у виду да је у Неготину веома успешно извршен процес комасације земљишта, представници Пододбора су одлучили да баш у овој општини са тамошњим руководством одрже седницу.

Када је у питању пољопривреда, комасација је једна од најбитнијих елемената за напредак, јер се комасацијом решавају веома битне ствари када је у питању положај пољопривредних добара. Као прво решавају се правно имовински односи, јер смо сведоци да у претходних 50-60, па и 100 година нису решени, потом, решава се проблем водоснабдевања, регулишу се се путни правци и мноштво других проблема. Због тога сам потенцирао измену Закона о државном земљишту, конкретно по питању комасације, где ћемо укључити људе који су стручни у овој области, као што су професор Рајица Михајловић, представници РГЗ-а, ГИЗ-а, који су финансирали један део пројеката у ових седам општина, међу којима је и општина Сврљиг, рекао је Милетић.

pododbro-poljoprivreda3

Милетић истиче да ће акценат бити усмерен према укрупњавању земље, јер по његовим речима, постоји велики број заинтересованих за груписање и укрупњавање земљишта, али су таксе тренутно високе, па можда и веће од вредности једног ара земљишта.

Иначе, након првог дела седнице Пододбора чланови  и учесници седнице обишли су катасратску општину Радујевац, где су били у прилици да разговарају са мештанима и обиђу комасационо подручје.

pododbro-poljoprivreda25

Седница је настављена у општини Сврљиг где је такође извршен процес комасације, у КО Плужина, а по речима Милије Милетића и у сврљишкој општини је овај процес извршен веома задовољавајуће.

pododbro-poljoprivreda5

Наш циљ је да се процес комасације настави и у наредном периоду. Важно је допунити постојећи закон о пољопривредном земљишту како би се ставио много већи акценат’на комасацију или да се донесе нови закон о комасацији, рекао је Милетић на крају седнице.