Милетић са представницима општина југа Србијe у Министарству правде! (ФОТО)

Представници општина на југу Србије, заједно са народним послаником Милијом Милетићем, разговарали су са државном секретарком Министарства правде Ливијом Павићевић о проблему масовних тужби, са којима се суочавају општине на југу Србије.

Представници општина су током састанка упозорили на опасност за буџете локалних самоуправа, због масовног утужења општина и поручили да заједничким снагама проблем мора бити решен:
Локалне самоуправе су у великом проблему због масовног утужења општина. Масовне тужбе могу угорзити нормално функционисање општина јер су трошкови адвоката вишеструко већи од трошкова за заузето земљиште. Овај проблем мора бити решен – поручено је на састанку у Министарству правде.

Састанку су присуствовали Слободанка Киров, испред општине Димитровград, Братислав Петровић, председник општине Власотинце, Зоран Станковић испред општине Црна Трава, Михајло Чолак из Одбора за људска права – Правосудна база југ и Татјана Лазаревић, представник општине Сврљиг.

Адвокати и њихови представници обилазе, претежно старачка домаћинства на југу Србије, и кршећи Кодекс професионалне етике адвоката, прикупљају пуномоћја и подносе тужбе за заузеће.
Заузеће парцела, због експропријације земљишта приликом грађења атарских путева је најчешће минимално, а главни проблем је што се судским путем накнада врши по нереално високим ценама земљишта.